Jakie urządzenia i sprzęty laboratoryjne do jakich zadań

Spis treści

Sprzęty laboratoryjne

Sprzęty laboratoryjne to różnego rodzaju narzędzia, urządzenia i maszyny używane w celu przeprowadzenia badań i eksperymentów w laboratoriach. Są one niezbędne w pracy naukowej, medycznej, przemysłowej oraz w wielu innych dziedzinach, które wymagają precyzyjnych pomiarów i analiz. Sprzęty te umożliwiają kontrolowanie warunków procesów, pozwalają na dokładne pomiary wielkości fizycznych i chemicznych, wykrywanie i identyfikowanie substancji, a także na 

Na zdjęciu sprzęt laboratoryjny mikroskop do analizy optycznej próbek

Sprzęty laboratoryjne to różnego rodzaju narzędzia, urządzenia i maszyny używane w celu przeprowadzenia badań i eksperymentów w laboratoriach. Są one niezbędne w pracy naukowej, medycznej, przemysłowej oraz w wielu innych dziedzinach, które wymagają precyzyjnych pomiarów i analiz. Sprzęty te umożliwiają kontrolowanie warunków procesów, pozwalają na dokładne pomiary wielkości fizycznych i chemicznych, wykrywanie i identyfikowanie substancji, a także na 

Na zdjęciu sprzęt laboratoryjny mikroskop do analizy optycznej próbek

przechowywanie, przetwarzanie i analizowanie danych. Do podstawowych sprzętów laboratoryjnych należą m.in. mikroskopy, pipety, kolby, reaktory chemiczne, destylatory, chromatografy, spektrometry, termometry i wiele innych.

Kategorie urządzeń laboratoryjnych

Urządzenia laboratoryjne można podzielić na kilka podstawowych kategorii w zależności od ich przeznaczenia. Oto najczęściej stosowane podziały:

– urządzenia do pomiaru i analizy (np. wagi, spektrometry, chromatografy),

– urządzenia do przygotowywania próbek (np. młynki, homogenizatory),

– urządzenia do dozowania i miareczkowania (np. pipety, mikropipety, burety),

– urządzenia do poboru prób (np. strzykawki, pipety Pasteura),

– urządzenia do podgrzewania (np. kuchenki, piece, grzałki),

– urządzenia do chłodzenia (np. lodówki, zamrażarki, chłodziarki),

– urządzenia do czyszczenia i sterylizacji (np. autoklawy, myjki ultradźwiękowe),

– urządzenia do mieszania i agitacji (np. mieszadła magnetyczne, shakery),

– urządzenia do przechowywania próbek (np. szafy laboratoryjne, regały),

– urządzenia optyczne (np. mikroskopy, spektrofotometry).

Urządzenia do pomiaru i analizy

Na zdjęciu naukowiec przeprowadza analizę próbki

Urządzenia do pomiaru i analizy to jedna z podstawowych kategorii sprzętów laboratoryjnych. W tej kategorii znajdują się różne typy urządzeń służących do pomiaru i analizy różnych właściwości próbek. Do urządzeń laboratoryjnych służących do pomiaru i analizy zalicza się między innymi:

Wagi analityczne i precyzyjne – służące do precyzyjnego ważenia substancji i próbek.

Spektrofotometry – pozwalające na pomiar absorpcji lub emisji światła przez substancje w różnych zakresach widma elektromagnetycznego.

Chromatografy – służące do rozdzielania mieszanin substancji na składniki i określenia ich ilości.

Elektroforezy – umożliwiające rozdzielanie związków chemicznych na podstawie ich różnej ruchliwości w polu elektrycznym.

Mikroskopy – służące do obserwacji i badania próbek w skali mikroskopowej.

Analizatory gazów – umożliwiające pomiar stężenia gazów w powietrzu lub innych mieszaninach gazowych.

Termometry – służące do pomiaru temperatury.

Elektrody pH – umożliwiające pomiar pH roztworów.

Analizatory wody – pozwalające na ocenę jakości wody i określenie zawartości różnych związków w wodzie.

To tylko niektóre z przykładów urządzeń laboratoryjnych, służących do pomiaru i analizy.

Urządzenia do przygotowywania próbek

Urządzenia do przygotowywania próbek to sprzęty laboratoryjne służące do homogenizacji, rozdrabniania, mielenia i innych operacji mających na celu przygotowanie próbek do analizy. Oto kilka przykładów urządzeń do przygotowywania próbek:

Homogenizatory – urządzenia służące do jednorodnego rozdrobnienia próbek biologicznych lub innych materiałów w celu uzyskania jednorodnej mieszaniny.

Młynki – urządzenia służące do mielenia materiałów na drobne cząstki. Można wyróżnić młynki kulowe, stożkowe, nożycowe i wiele innych.

Wytłaczarki – urządzenia służące do wytłaczania próbek o niskiej lepkości z próbników lub pojemników.

Ekstraktory – urządzenia służące do ekstrakcji związków chemicznych z próbek.

Cyklony – urządzenia służące do separacji cząstek stałych lub cieczy na podstawie różnic w ich gęstości.

Urządzenia do przygotowywania próbek są niezbędne w wielu dziedzinach, takich jak biologia, chemia, medycyna czy inżynieria. Pozwalają na otrzymanie jednorodnych próbek, które można dokładnie zbadać lub przebadać w celu uzyskania pożądanych wyników.

Dozowanie i miareczkowanie

Sprzęty do dozowania i miareczkowania to narzędzia laboratoryjne, które służą do precyzyjnego odmierzania, pipetowania i dozowania cieczy, roztworów i substancji chemicznych. Najczęściej stosowane sprzęty do dozowania i miareczkowania to:

Pipety – służą do precyzyjnego odmierzania i pipetowania cieczy i roztworów.

Strzykawki – wykorzystywane do pobierania i dozowania płynów oraz do wstrzykiwań.

Burety – umożliwiają precyzyjne dozowanie cieczy i roztworów, szczególnie przy oznaczaniu kwasowości lub zasadowości roztworów.

Mikropipety – służą do precyzyjnego dozowania małych ilości cieczy, zazwyczaj w zakresie mikrolitrów.

Wagi laboratoryjne – służą do precyzyjnego ważenia substancji chemicznych.

Zlewki – wykorzystywane do dozowania i przenoszenia cieczy, roztworów i innych substancji chemicznych.

Statywy i klepki – służą do utrzymywania probówek, kolb, płyt Petriego i innych naczyń laboratoryjnych w odpowiednim położeniu podczas dozowania lub przeprowadzania eksperymentów.

Na zdjęciu są przedstawione statywy i klepki do miareczkowania

Urządzenia do poboru prób

Urządzenia do poboru prób to grupa sprzętu laboratoryjnego, która obejmuje narzędzia służące do pobierania próbek z różnych źródeł. Wyróżnia się w niej między innymi:

Strzykawki – pozwalają na pobieranie płynów lub gazów w celu przeprowadzenia analizy chemicznej lub biologicznej.

Pipety Pasteura – służą do pobierania niewielkich ilości płynów, np. do kroplowego dodawania roztworów lub do pobierania próbek z naczyń.

Igły i kaniule – stosowane są do pobierania próbek z żywych organizmów, takich jak ludzie, zwierzęta lub rośliny, w celu przeprowadzenia badań laboratoryjnych.

Świdry i wiertła – wykorzystywane do pobierania próbek z gleby, skał lub innych trudno dostępnych materiałów.

Szczypce – umożliwiają pobieranie próbek stałych, takich jak proszki, kryształy, minerały lub metale.

Filtry – stosowane są do separacji cieczy lub gazów, w celu pobrania wybranej frakcji próbki.

Sprzęty do podgrzewania

W laboratoriach stosuje się różne urządzenia do podgrzewania, w zależności od potrzeb i rodzaju wykonywanych badań. Niektóre z nich to:

Płyty grzewcze – są to urządzenia, które posiadają grzałki elektryczne umieszczone pod ceramiczną lub metalową płytą grzewczą. Płyty grzewcze umożliwiają kontrolowanie temperatury w zakresie od kilku do kilkuset stopni Celsjusza.

Kąpiel wodna – jest to urządzenie służące do podgrzewania próbek w wodzie o stałej temperaturze. Kąpiel wodna może być wyposażona w sterownik temperatury, który umożliwia precyzyjną regulację temperatury wody.

Kąpiel sucha – jest to urządzenie, w którym próbki podgrzewane są za pomocą powietrza lub gazu przepływającego przez komorę z grzałką. Kąpiel sucha umożliwia podgrzewanie próbek w zakresie od kilku do kilkuset stopni Celsjusza.

Piecyki laboratoryjne – są to urządzenia służące do podgrzewania próbek w stałym środowisku gazowym lub próżni. Piecyki laboratoryjne umożliwiają kontrolowanie temperatury w zakresie od kilku do kilkuset stopni Celsjusza.

Grzałki chemiczne – są to urządzenia służące do podgrzewania substancji chemicznych w małych pojemnikach, takich jak probówki czy kolby. Grzałki chemiczne działają poprzez włączenie prądu elektrycznego do grzałki spirytusowej, która następnie nagrzewa pojemnik z substancją chemiczną.

Sprzęty do chłodzenia

Do sprzętów laboratoryjnych do chłodzenia można zaliczyć między innymi:

Chłodziarki laboratoryjne – służą do przechowywania próbek w niskiej temperaturze, na przykład w temperaturze 4°C lub -20°C.

Lodówki laboratoryjne – umożliwiają przechowywanie próbek w niższej temperaturze niż w temperaturze pokojowej, ale nie tak niskiej jak w przypadku chłodziarek laboratoryjnych.

Zamrażarki laboratoryjne – służą do przechowywania próbek w temperaturze ujemnej, na przykład -80°C lub -150°C.

Łaźnie chłodzące – pozwalają na kontrolowane chłodzenie próbek w naczyniach laboratoryjnych, na przykład w reakcjach chemicznych lub procesach biologicznych.

Urządzenia do liofilizacji – pozwalają na suszenie próbek poprzez sublimację wody z zamrożonej próbki, co umożliwia ich dalsze przechowywanie i transport.

Urządzenia do przechowywania próbek

Urządzenia do przechowywania próbek to ważna kategoria w laboratoriach, ponieważ wiele próbek wymaga odpowiedniego przechowywania, aby zachować ich stabilność i jakość. Niektóre z urządzeń do przechowywania próbek to:

Szafy laboratoryjne – służą do przechowywania różnego rodzaju materiałów, w tym substancji chemicznych, próbek biologicznych i dokumentacji.

Regały laboratoryjne – są wykorzystywane do przechowywania naczyń laboratoryjnych, butelek, pojemników i innych sprzętów.

Lodówki i zamrażarki laboratoryjne – służą do przechowywania próbek biologicznych, substancji chemicznych i innych materiałów w odpowiednich warunkach temperaturowych.

Szafki bezpieczeństwa – to specjalne urządzenia, które zapewniają ochronę przed szkodliwymi substancjami chemicznymi, mikroorganizmami lub promieniowaniem.

W zależności od rodzaju substancji i poziomu zagrożenia, stosowane są różne typy szafek bezpieczeństwa, w tym szafki chemiczne, biologiczne lub radiologiczne.

Pojemniki na próbki – służą do przechowywania różnego rodzaju próbek biologicznych, chemicznych lub glebowych. Dostępne są różne rodzaje pojemników, w tym szklane, plastikowe lub metalowe, w zależności od rodzaju próbki oraz wymagań przechowywania.

Na zdjęciu przedstawiono pipety i pojemniki na próbki

Czyszczenie i sterylizacja

W laboratoriach stosuje się wiele różnych urządzeń do czyszczenia i sterylizacji. Niektóre z nich to:

Autoklawy – urządzenia wykorzystywane do sterylizacji różnych przedmiotów, takich jak narzędzia chirurgiczne, pojemniki na próbki, rękawice, płyny i media hodowlane.

Komory laminarne – urządzenia zapewniające sterylne środowisko pracy, umożliwiające wykonywanie precyzyjnych doświadczeń i hodowli komórkowych.

Ultradźwiękowe urządzenia do czyszczenia – urządzenia wykorzystujące fale ultradźwiękowe do czyszczenia przedmiotów laboratoryjnych, takich jak szkła laboratoryjne, rurki i płyny.

Urządzenia do mycia naczyń laboratoryjnych – specjalne maszyny służące do automatycznego mycia i suszenia szkła laboratoryjnego, rurek i innych naczyń.

Lampy UV – urządzenia wykorzystujące promieniowanie ultrafioletowe do sterylizacji powierzchni, narzędzi i urządzeń w laboratoriach.

Urządzenia do mieszania i agitacji

Urządzenia do mieszania i agitacji są niezbędne w wielu badaniach laboratoryjnych, które wymagają dokładnego wymieszania różnych substancji lub próbek. Oto niektóre z najpopularniejszych urządzeń tego typu:

Mieszadła magnetyczne – to urządzenia, które wykorzystują pole magnetyczne do poruszania magnetycznej kulki lub pręta umieszczonego w próbce, co pozwala na dokładne wymieszanie składników.

Na zdjęciu przedstawiono mieszanie roztworu w kołbie. Zdjęcie czarno białe.

Urządzenia do mieszania i agitacji są niezbędne w wielu badaniach laboratoryjnych, które wymagają dokładnego wymieszania różnych substancji lub próbek. Oto niektóre z najpopularniejszych urządzeń tego typu:

Mieszadła magnetyczne – to urządzenia, które wykorzystują pole magnetyczne do poruszania magnetycznej kulki lub pręta umieszczonego w próbce, co pozwala na dokładne wymieszanie składników.

Na zdjęciu przedstawiono mieszanie roztworu w kołbie. Zdjęcie czarno białe.

Shakery – to urządzenia, które stosowane są do mieszania płynów lub roztworów. Ruchome elementy wewnątrz shakera generują wibracje, które powodują mieszanie próbek lub roztworów.

Mieszadła mechaniczne – to urządzenia, które wykorzystują wirujący element do mieszania próbek lub roztworów. W zależności od potrzeb, mogą być stosowane różne rodzaje mieszadeł, takie jak mieszadła z łopatkami lub mieszadła z sitkiem.

Wirówki – to urządzenia, które wykorzystują siłę odśrodkową do separacji różnych składników próbki, na przykład oddzielenia osadu od roztworu.

Urządzenia optyczne

Na zdjęciu jest mikroskop. To laboratoryjne urządzenie optyczne

Urządzenia optyczne to grupa sprzętu laboratoryjnego, który umożliwia obserwację, analizę i pomiar próbek przy użyciu światła. Do najpopularniejszych urządzeń optycznych stosowanych w laboratoriach należą:

Mikroskopy – pozwalają na powiększenie próbek i obserwację ich struktury na poziomie mikroskopowym.

Na zdjęciu jest mikroskop. To laboratoryjne urządzenie optyczne

Urządzenia optyczne to grupa sprzętu laboratoryjnego, który umożliwia obserwację, analizę i pomiar próbek przy użyciu światła. Do najpopularniejszych urządzeń optycznych stosowanych w laboratoriach należą:

Mikroskopy – pozwalają na powiększenie próbek i obserwację ich struktury na poziomie mikroskopowym.

Spektrofotometry – służą do analizy składu chemicznego próbek, mierząc absorpcję lub emisję promieniowania elektromagnetycznego w określonych zakresach długości fal.

Mikroskopy elektronowe – umożliwiają obserwację próbek w skali nanometrycznej, wykorzystując wiązki elektronów zamiast światła.

Spektroskopy – pozwalają na analizę spektralną próbek, czyli rozdzielenie promieniowania elektromagnetycznego na poszczególne długości fal i określenie intensywności każdej z nich.

Interferometry – pozwalają na badanie właściwości fal elektromagnetycznych, takich jak ich długość, kształt i składowe.

Refraktometry – służą do pomiaru współczynnika załamania światła w próbkach, co pozwala na określenie ich składu chemicznego i właściwości optycznych.

Polarometry – służą do analizy właściwości polaryzacyjnych próbek, mierząc kąt skręcenia płaszczyzny polaryzacji światła w próbkach.

Podsumowanie

Podsumowując, urządzenia laboratoryjne to zróżnicowana grupa narzędzi służących do różnych celów. Najczęściej stosowane podziały to te, które uwzględniają przeznaczenie sprzętu, takie jak urządzenia do pomiaru i analizy, przygotowywania próbek, dozowania i miareczkowania, poboru prób, podgrzewania, chłodzenia, czyszczenia i sterylizacji, mieszania i agitacji, przechowywania próbek oraz urządzenia optyczne. Każda z tych kategorii zawiera wiele różnych narzędzi, a ich wybór zależy od konkretnych potrzeb i wymagań eksperymentu czy badania.

Spis treści

Masz pytania?

 Skontaktuj się z nami lub zostaw swoje dane, a oddzwonimy do Ciebie

Kontakt

Kontakt

11

Email

biuro@jorlab.pl

Telefon

+48 731 900 109

Biuro

ul. Mazowiecka 52-68 budynek 8, 87-100 Toruń

Godziny pracy

Pn-Pt 8:00 - 16:00